Владо Даверов: Стига толкова преход, да седнем да си вършим работатаПреходът

...
Владо Даверов: Стига толкова преход, да седнем да си вършим работатаПреходът
Коментари Харесай

Владо Даверов: Стига толкова преход, да седнем да си вършим работата

Владо Даверов: Стига толкова преход, да седнем да си вършим работата
Преходът стартира с романа „ Вчера ” и кино лентата „ Вчера ” и приключва в този момент – 30 години по-късно с юбилейното му издание. Стига толкоз преход, да седнем да си вършим работата. Това сподели в изявление за БГНЕС писателят и сценарист Владо Даверов, който на 27 август навършва 70 години.

По случай този седемдесет годишен празник е готово и юбилейно издание на книгата „ Вчера “, създател на която е той. Тя се преиздава с илюстрации, които съдържат снимков материал от едноименния паметен български филм. Това е книгата, по която той е основан. Когато „ Вчера “ излиза на огромен екран през 1988 година, пред кината се образуват дълги опашки от хора, доста от които ще гледат кино лентата за втори или трети път. С бунтарско наличие, прелестна черно-бяла хармония и въздействаща музика този филм се трансформира в паметен. Владо Даверов е негов сценарист, режисьор е Иван Андонов, оператор е Красимир Костов, а създател на музиката – Кирил Маричков. Действието се развива в елитна езикова гимназия, а основните герои са от поколението, израснало с песните на Бийтълс...

Идеята за юбилейното издание е на издателя Иван Сариев, сподели пред БГНЕС Владо Даверов. „ И в памет на Иван Андонов взехме решение да илюстрираме книгата със фотоси от снимачния развой и от самия филм, да почетем и актьорите, доста от които към този момент са покойници за жалост, и да съберем на представянето на книгата тези, които са към момента живи и са доста известни. Те са звезди до един ”, уточни той и допусна, че представянето ще е през септември. Писателят съобщи, че книгата се чете все едно, че е излязла през вчерашния ден, ползата към кино лентата и романа е неотслабващ.

„ В общи линии късите литературни форми са най-трудните в литературата и те са нейното сърце. Като почнем от „ Малкият принц ”, „ Приказките на Андерсен ”, „ Да убиеш присмехулник ”, творчеството на Чехов, „ Шинел ” на Гогол… Малките литературни форми, или пък тази, която е визирана в романа „ Вчера ” – „ Спасителят в ръжта ” на Селинджър. Те са дребни литературни опуси, където всяка дума е на мястото си и е казана единствено истината, и нищо повече от нея ”, сподели той.

Даверов съобщи, че във ВЧЕРА са скрити най-съкровените ни фантазии и очаквания, тъй като са нашите фантазии и очаквания. „ Това е нашата младост, нашето виждане за бъдещето на света, което е разрушено от ДНЕС и не можем да си разбираем какво се получи с нас, за какво това, което сме били е изчезнало, а е било толкоз красиво и сме се трансформирали в това, което сме през днешния ден, и към този момент свързваме очакванията си с УТРЕ, но на следващия ден няма да сме ние участниците в тези очаквания, а нашите деца, или нашите внуци, само че не и ние. Ние сме били участници и сме се надявали, че ще подобрим света, че ще го създадем по-друг през вчерашния ден. Освен това през вчерашния ден са първите ни срещи с любовта, със гибелта, с другарството, с измяната. И всичко ни се е коствало някак си победимо и преодолимо, а през днешния ден унищожи тази заблуда. Никой не свързва вярата си с през днешния ден, единствено с през вчерашния ден където са най-милите ни мемоари и с на следващия ден, където са децата ни ”, сподели Даверов. По думите му никой не свързва очакванията си с през днешния ден, само че не заради някаква съответна причина, а просто през днешния ден унищожава всичките ни илюзии от през вчерашния ден.
 Владо Даверов и през днешния ден признава, че е писал текста за песент "Клетва" за една нощ Владо Даверов и през днешния ден признава, че е писал текста за песент "Клетва" за една нощ / БГНЕС
През 2018 година се навършват 30 години от появяването на кино лентата и от излизането на романа малко преди лентата. И през днешния ден Владо Даверов признава, че не си изяснява на какво се дължи триумфът тогава. „ Дойде изведнъж и ни свари много неподготвени и мен, и Иван Андонов. А актьорите бяха студенти във ВИТИЗ и за една нощ се разсъниха звезди, както става в приказките ”, спомня си сценаристът.

„ Сега ще видите вие кон фасул яде ли! ” беше измежду паметните реплики във „ Вчера ”. 30 години по-късно, съгласно Владо Давров разбрахме, че кон фасул не яде, или, в случай че е доста гладен – яде. ”Ние го ядохме много време този фасул, нищо че не сме коне ”, сподели писателят. Той уточни, че постоянно има някакви промени. „ 30 години светът не стои на едно място, в случай че не е социализъм, където освен седи на едно място, ами дърпа обратно, а ние имахме шанса да прекараме половината от живота си в този безусловно назадничав строй, античовешки, който ни дръпна доста обратно. Но пък станахме по-мъдри, най-малко тези, които доживяха до моите години, и разбрахме какво не трябва да се повтаря ”, акцентира Владо Даверов. Сред многото неща, които не трябва да се не помнят той изброява да вземем за пример войните и провалите, нанесени от комунизма. „ За страдание обаче светът е забраван и по тази причина постоянно има през вчерашния ден, в което се крием тези, които сме доживели и твърдим какъв брой хубаво беше, когато вярвахме. Винаги има през днешния ден, когато сме разочаровани. Слава Богу има и на следващия ден, на което се уповаваме ”, сподели той.

„ Тогава всичко беше разтърсено ” с това Даверов си изяснява това, че е било допустимо излизането на романа и кино лентата през 1988 година „ Те не знаеха по какъв начин да удържат властта си и ме изпуснаха. Преди това изпуснаха един различен мой филм „ Царска пиеса ” и няколко други мои книги. И към този момент бяха почнали да ме мълчат, откакто ме бяха наградили за най-талантлив млад публицист, започнаха да ме мълчат, тъй като видяха, че не съм този който търсят. Критиката по време на комунизма в действителност бе агитация, нищо друго. Те търсят своя воин, схванаха, че не съм аз и популярност Богу паднаха от власт, само че те към този момент не знаеха по какъв начин да се закрепят и все пак филмът е скъсен. „ Царска пиеса ” да вземем за пример, първият ми филм, е най-съкратената българска лента – 30 мин. от него изрязаха и изхвърлиха. От „ Вчера ” няма много подиуми, романът забавиха две години, по тази причина излезе малко преди да стартира снимането на кино лентата. На него дадоха първо второкласен, феновете му извоюваха първа и по-късно интернационална категория, когато стартира да печели международни състезания, книгата е преведена на не знам какъв брой езика и. т. нат. Просто към този момент по всякакъв начин се стараеха да пречат, само че беше късно. Аз самоуверено мога да кажа, че преходът стартира с романа „ Вчера ” и кино лентата „ Вчера ” и приключва в този момент – 30 години по-късно с юбилейното му издание. Стига толкоз преход, да седнем да си вършим работата ”, заключва писателят.

Някой да не е чул за песента „ Клетва “ на Маричков в осъществяване на „ Щурците ”? Владо Даверов и през днешния ден признава, че е писал текста за една нощ, а Кирил Маричков му доверил, че музиката просто се е изляла. „ Въобще не сме подозирали, че вършим шлагер, който се пее оттогава до в този момент на всеки абитуриентки бал, на всяка среща съученици, състуденти, разбрах, че към този момент и по сватбите се пее като национална ария. Да влезеш във фолклора на народа си е фантазия за всеки създател, несъмнено, не е нужно да знаят кой, по какъв начин, значимото е, че хората я одобряват като нещо свое. Тя не е кой знае какво, само че е част от бита на българина ”, сподели писателят. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР